Skip to content

Kiša ruža nad Marijom Bistricom

“Kiša ruža” kao jedinstven dar

Mnogi su okupljeni u Nacionalnom marijanskom svetištu Majke Božje Bistričke s ganućem prihvatili dar koji su zajedno Zaklada »Sveta Maravillas od Isusa« i Glas Koncila kao zavjet donijeli na prostore Crkve na otvorenom. Bio je to zavjet Majci Božjoj i zahvala za Stepinčevu beatifikaciju. Čin »kiše ruža« koja se spustila iz helikoptera koji je lebdio nad Marijom Bistricom svi su mogli vidjeti. No mnogi su se pitali kako je izvedena čitava »operacija«.

Toga dana, u subotu 30. rujna, na varaždinski aerodrom oko 8 sati spustio se helikopter koji je doletio iz Mađarske, kako bi preuzeo latice koje su pristigle zahvaljujući djelatnicima zagrebačke tvrtke »Florist deco d.o.o.«.

Ispred helikoptera obred blagoslova pilota, osoblja i letjelice predvodio je varaždinski župnik Leonardo Šardi. Ondje su među ostalima bili upraviteljica Zaklade Sanela Mlinarić te glavni urednik Glasa Koncila Branimir Stanić.

No najvažnije je da su ondje tijekom obreda blagoslova bile i moći prvoga stupnja sv. Male Terezije koje su u Hrvatsku došle posredovanjem Zaklade. Relikvijar sa svetičinim moćima, zatvoren u posebno oblikovanoj kutiji, potom je zajedno s laticama unesen u helikopter. Budući da je sv. Mala Terezija zaštitnica avijatičara, pilot Kristóf Nagy te dvojica asistenata zaduženih i za posipanje laticama Benedek Fejes i Támas Rácz bili su povlaštena ekipa toga, i za njih osobno, leta za pamćenje.

 Danima je pothvat koordinirao Károly Sipos iz tvrtke FLY4LESS sa sjedištem u Budimpešti. Netko je primijetio da se čak i u imenima avijatičara može prepoznati mnogo kršćanske simbolike. Velika zahvala ide i hrvatskomu pilotu i istaknutomu instruktoru letenja međunarodnoga ugleda Daliboru Ivelji koji je savjetima nesebično pomogao da do leta uopće i dođe.

Brojni su domaći novinari, predstavnici katoličkih i svjetovnih medija, izvještavali o događaju na Mariji Bistrici, a društvene su mreže preplavila svjedočanstva vjernika koji su, nerijetko i u suzama radosnicama, pratili »kišu ruža« koja je padala više od 10 minuta, sve do početka mise. Kao poseban blagoslov to su doživjela djeca.

Budući da je Glas Koncila uz blagdan sv. Male Terezije slavio i svoj 60. jubilej, na prostor Crkve na otvorenom stiglo je oko 5000 primjeraka posebnoga broja Glasa Koncila koje su hodočasnicima dijelili volonteri iz Nacionalnoga svetišta sv. Josipa u Karlovcu predvođeni svojim rektorom Antunom Senteom.

Iste je večeri relikvijar s moćima sv. Male Terezije krenuo na novo hodočašće. Na njezin blagdan, u nedjelju 1. listopada, tisuće vjernika mogle su častiti njezine moći na zagrebačkom Svetom Duhu u bazilici sv. Antuna. Mise na čast te crkvene naučiteljice slavile su se u ponedjeljak 2. listopada, što je bila i priprava za blagdan sv. Franje. Uz koncelebraciju domaćina, rektora Ivana Mariju Lotara, večernju misu predvodio je gvardijan i župnik u zagrebačkoj Dubravi kapucin Josip Ćibarić, koji je nadahnuto govorio o karmelskoj svetici i crkvenoj naučiteljici koja se na nov način kao ugodnica Božja proslavila tih dana u Hrvatskoj.

SVJEDOČANSTVA BISTRIČKIH OČEVIDACA »Svaka ta ruža čudesna nebo sa zemljom spaja«

Terezija Matijević

»Ovo je bilo nešto prelijepo. Doživljaj koji ću pamtiti!«

 

Marija Lenc

»Prezahvalna sam što sam bila dio ove posebne Božje milosti!«

 

Anđina Markić

»Predivno. Hvala svima koji su bili uključeni u ovo.«

 

Mira Kirić

»Nebeski let ruža po nadahnutoj svetici Maloj Terezijici, a blaženiku na slavu i čast, očaravajuće.«

 

Marija Željko Štivičić

»Godinama dolazim u Mariju Bistricu. No ovo je bilo nešto posebno!«

 

Lucija Arežina

»Pospi kišom rajskih ruža domovinu našu dragu, čuvaj vjeru našemu rodu, drži vjeru, čuvaj snagu. Sveta mala Terezijo, kod Boga nas zagovaraj.«

 

Milkica Ivezić-Lalić

»Predivno nešto. Miris ruža i kiša latica. Poseban doživljaj!«

 

Vinka Milošević

»Glas Koncila je moje tjedno štivo od djetinjstva.«

 

Biserka Lunić Škunca

»Predivan događaj, do sada neviđen. Hvala.«

 

Željko Krajček

»Bio sam u Mariji Bistrici, nešto neponovljivo, jednostavno Božji dar.«

 

Silva Domović

»Vraćam se iz Marije Bistrice i nosim latice za uspomenu, kao što sam i htjela. Bilo je prekrasno. Bogu hvala i našoj Majčici.«

 

Lidija Darabuš

»Bilo je prekrasno, poseban osjećaj, uspomena za cijeli život.«

Izvor: Glas Koncila.