Skip to content

Moja mala naučiteljica

Moja mala naučiteljica – Mala Terezija koju tek treba otkriti

Radosni smo što se knjiga „Moja mala naučiteljica – Mala Terezija koju tek treba otkriti“ predaje čitateljima u hrvatskom prijevodu baš u godini kada se slavi 150. obljetnica rođenja svete Male Terezije od Djeteta Isusa i Božjega Lica (1873.) i 100. obljetnica njezine beatifikacije (1923.). Riječ je o francuskoj bosonogoj karmelićanki čiji se glasoviti mali put kroz protekla desetljeća na otajstven način kapilarno širio crkvenim organizmom diljem svijeta, a njegov ozdraviteljski karakter nikad nije prestao djelovati ni u hrvatskom duhovnom tkivu, u svako vrijeme na nov i, ljudski gledano, nepredvidiv način. Svrne li se pogled samo na svetačke likove s kojima su tijekom posljednjega stoljeća povezani i ona i hrvatski narod, to postaje još vidljivijim.

Ova je knjiga u hrvatskom prijevodu postala spremna za objavljivanje baš u godini u kojoj su se sastali jubileji blaženoga kardinala i mučenika Alojzija Stepinca, velikoga hrvatskoga promicatelja svetice iz Lisieuxa: 125. obljetnica njegova rođenja (1898.), 70. obljetnica uvrštenja u kardinalski zbor (1953.) i 25. obljetnica beatifikacije (1998.). Ne samo da se bl. Stepinac već kao mladi zagrebački nadbiskup utkao u širenje karmelske duhovnosti u hrvatskom narodu, nego je i posljednja knjiga na čijem je prijevodu s francuskoga radio prije uhićenja nosila naziv „Bilješke o djetinjoj pobožnosti svete Terezije od Djeteta Isusa“. Iako je od te knjige ostao očuvan samo probni otisak, štovanje Male Terezije među hrvatskim vjernicima samo je raslo.

Hrvatske čitatelje, nadalje, ne bi trebala čuditi ni velika mjera u kojoj je autor knjige o. Henoc Tailleau s malim putom svetice iz Lisieuxa sinkronizirao život i poruke sv. Majke Terezije iz Kalkute, koja je, znakovito, umrla 1997., 100 godina nakon svoje svete imenjakinje. Nije li 1928. godine upravo sa zagrebačkoga kolodvora albanska djevojka pošla na svoj mukotrpan put da bi postala sveta Majka siromaha čitavoga svijeta? Nakon pola stoljeća, 1978., ponovno je došla evangelizirati u Hrvatsku, i to u organizaciji Glasa Koncila – kojemu je zaštitnica upravo sv. Mala Terezija.

S malim putom sv. Male Terezije snažno je u knjizi povezana i poljska redovnica sv. Faustina Kowalska. Nju je na čast oltara stavio upravo sveti papa Ivan Pavao II. – veliki prijatelj i zagovornik hrvatskoga naroda. Svojim služenjem i evanđeoskom hrabrošću na neki način taj „papa hrvatske nade“, kojega bi se moglo nazvati i „papom karmelske nade“, utkan je i u objavljivanje ove knjige na hrvatskom jeziku. Ona, naime, dolazi kao plod širenja štovanja španjolske bosonoge karmelićanke sv. Maravillas od Isusa među hrvatskim vjernicima, koje posljednjih godina raste zahvaljujući djelovanju hrvatske zaklade koja nosi njezino ime i koja je ishodila prava za ovaj prijevod. Nije li znakovito da je isti papa koji je crkvenom naučiteljicom proglasio sv. Malu Tereziju, beatificirao i Majku Tereziju i Alojzija Stepinca, svetom proglasio Faustinu Kowalsku, kanonizirao i Maravillas od Isusa, i to u Madridu, baš uoči njegova „oporučnoga“ pohoda Hrvatskoj 2003. godine, a blaženom ju je proglasio 1998. godine, iste godine kada i kardinala Stepinca?

Svetu Malu Tereziju koja „svoje nebo provodi čineći dobro na zemlji“ moguće je preko ove knjige otkriti na nov način. S kojim ciljem i svrhom, i zašto baš dolazi u ovo vrijeme? Odgovor nadilazi nakladnike i izdavače, ali smijemo se nadati da velike duhovne obnove uvijek počinju – malim putom.

Nakladnici

Svi su predmeti rad bosonogih karmelićanki iz Španjolske te se i na ovaj način potiče širenje apostolata svetice i pomaže u ostvarivanju svrhe Zaklade. Ako želite naručiti ovaj ili neki drugi nabožni predmet, ispunite narudžbu ili nam možete poslati e-mail s odabranim predmetima izravno na  zakladasvetamaravillas@gmail.com