Skip to content

O zakladi

Zaklada Sveta Maravillas od Isusa

Zaklada „Sveta Maravillas od Isusaˮ osnovana je u lipnju 2020. godine s ciljem promicanja, širenja i zauzimanja za duhovno nasljeđe sv. Maravillas od Isusa. Svrha zaklade je i pružanje potpore, novčane i drugih pomoći reformiranim klauzurnim samostanima bosonogih karmelićanki koji žive po Konstitucijama iz 1990. godine i onima koji pripadaju Udruzi svete Terezije.

Osim navedenog, Zaklada će (u skladu s mogućnostima) novčano pomagati novim duhovnim pozivima bosonogih karmelićanki (Zaklada, potaknuta brojnim pozivima za bosonogi Karmel koji živi po izvornim Konstitucijama svete Terezije od Isusa, svim djevojkama koje su pozvane živjeti izvornim životom svete Terezije želi omogućiti plaćanje troškova putovanja, ali i tečaja španjolskog jezika) uz obvezu pisma preporuke i suradnju duhovnika te njegovu izjavu kako je osoba potencijalna kandidatkinja redovničkog zvanja za jedan od reformiranih Karmela koji žive po Konstitucijama iz 1990. godine ili za jedan od onih koji pripadaju Udruzi svete Terezije.

Zaklada promiče i održava sljedeće djelatnosti:

 • Širenje lika i djela svete Maravillas od Isusa

 • Informiranje javnosti o liku i djelu Maravillas  od Isusa putem medija

 • Promicanje katoličkih vrednota

 • Suradnja s drugim hrvatskim i stranim udrugama, zakladama i društvima

 • Materijalna pomoć klauzurnim samostanima, posebice reformiranim Karmelima koji žive po Konstitucijama iz 1990. godine i onima koji pripadaju  Udruzi sv. Terezije

 • Izdavanje knjiga, časopisa; brošura, letaka i sličnih publikacija (devetnice, molitve, sličice) – u tiskanom, elektroničkom, audioobliku ili na internetu – o svetoj Maravillas, kao i ostale duhovne literature

 • Izrada straničnika i ostalih promidžbenih materijala

 • Izrada audiovizualne građe

 • Izrada predmeta vlastite djelatnosti

 • Prikupljanje donacija za apostolat sv. Maravillas od Isusa u Hrvatskoj

 • Financijska pomoć (plaćanjem troškova putovanja ili tečaja španjolskog jezika) redovničkim zvanjima i duhovnim pozivima bosonogih karmelićanki koje se opredijele za jedan od reformiranih Karmela koji žive po izvornim Konstitucijama svete Terezije od Isusa (danas nazivanim Konstitucijama iz 1990. godine) ili za jedan od onih koji pripadaju Udruzi svete Terezije.

 • Prodaja predmeta vlastite proizvodnje, knjiga, časopisa i sl. publikacija.

Zaklada je namijenjena svim pravnim i fizičkim osobama koje žele doprinijeti širenju apostolata svete Maravillas od Isusa u Republici Hrvatskoj. Drugim riječima, namijenjena je svim osobama zainteresiranim za podupiranje i širenje pobožnosti i duhovnog nasljeđa svete Maravillas od Isusa, ali i svim osobama koje žele materijalno pomoći reformiranim klauzurnim samostanima bosonogih karmelićanki koji žive po Konstitucijama sv. Terezije od Isusa (današnjeg naziva Konstitucije iz 1990. godine) i onima koji pripadaju Udruzi svete Terezije.

Zakladi mogu pristupiti kao članovi i podupiratelji pravne i fizičke osobe koje prihvati Upravni odbor Zaklade i koje potpisom pristupnice preuzmu prava i obveze utvrđene aktom o osnivanju, ovim statutom i drugim aktima Zaklade.

Članovi podupiratelji se obvezuju da će godišnje doprinositi i do 1. rujna tekuće godine u korist Zaklade uplatiti:

 a.) pravne osobe najmanje 120 €.

 b.) fizičke osobe najmanje 12 €.

Zaklada svakom podupiratelju dostavlja prigodnu zahvalnicu te se svake godine u Karmelu sv. Maravillas od Isusa, u Aldehueli (Španjolska), slavi sveta misa zahvalnica za sve podupiratelje i dobročinitelje Zaklade.