Skip to content

Devetnica Gospi Karmelskoj

MOLITVA ZA SVAKI DAN

Preslatka Djevice Karmela Kraljice i Gospo naša, Majko sviju koji nose tvoj sveti škapular. Evo nas pred tobom, pred tvojim skutima kako bismo ti iskazali našu iskrenu ljubav. Iako nedostojni, ljubljena Majko, primi nas još jednom te obilno izlij milost koju je tvoj Sin Isus stavio u tvoje blažene ruke. Pogledaj nas svojim majčinskim očima prepunim suosjećanja te se smiluj našoj bijedi. Neka škapular koji nosimo na svojim prsima bude znak i simbol tvoje zaštite. Isprosi nam od Isusa potrebnu jakost i postojanost u ovom vremenu u kojem živimo kako bismo nasljedujući te jednog dana mogli stići u Nebo i s tobom uživati u Božjoj prisutnosti. Amen.

(Sada se čita pripadajuće čitanje – razmatranje za svaki dan devetnice te se u nastavku navodi osobna molba.) Devetnica se završava sa sljedećim zazivima i završnom molitvom.

ZAZIVI

  • Majko moja Karmelska, poradi tvoje djevičanske čistoće, daj nam milost da budemo čisti i čedni. Zdravomarijo

  • Majko moja Karmelska, poradi tvoje jedinstvene ljubavi, učini da istinski volimo jedni druge. Zdravomarijo

  • Majko moja Karmelska, poradi velikog dara tvojega škapulara, udijeli nam milost da umremo u tvom majčinskom krilu. Zdravomarijo

ZAVRŠNA MOLITVA

Kraljice i Uresu Karmela! Zahvaljujemo ti što si saslušala naše molbe. Nazivamo te utočištem grešnika, ali ti si više od toga: prije svega si Majka, najbolja od svih, koja znaš voljeti i zaboraviti. Istina je da smo više puta bili neposlušna djeca. Zaboravi na to, Majko! Želimo biti vjerni. Ti nam pružaš svoj škapular trudeći se da nas zadržiš uz sebe. Učini da ne budemo nezahvalni prema tvojoj nježnosti… da ne iznevjerimo tvoju ljubav… da se ne odijelimo od tebe. Kraljice i Majko, mnogo te molimo, no Bog ti je dao blaga svoje milosti te stoga možeš u potpunosti uslišiti naše molbe. Stavljamo ih u tvoje ruke. Vjerujemo da će jednog dana cvasti uz tvoje prijestolje kako bi potom dale plod vječnog života. Amen.

ČITANJA – RAZMATRANJA ZA SVAKI DAN DEVETNICE

PRVI DAN

Presveta Djevica je uvijek Majka te kao što majka brine o svojoj djeci, tako i ona želi pomagati svima nama, dajući nam svoj škapular kako bi nam iskazala veliku ljubav koju za nas gaji.

 

DRUGI DAN

Djevica je predala sv. Šimunu Stocku sveti škapular s namjerom da on bude počasna odora po kojoj će se prepoznati njezini štovatelji. Nosimo ga dostojanstveno i uvijek nastojmo voljeti Mariju i nasljedovati je.

 

TREĆI DAN

Sveti karmelski škapular znak je predodređenosti. Što još može napraviti Marija doli obećati nam da ćemo jednog dana biti s njom u Nebu? Molimo je da se u nama ostvari to obećanje.

 

ČETVRTI DAN

Ljubav nastoji da se, koliko je god to moguće, izbjegne vrijeđanje voljene osobe te da se iz života ukloni sve što joj može izazvati neugodu i povrijediti čast. Ako uistinu volimo Mariju, trebamo imati čiste ruke, prepune dobrote. Ne može se voljeti Mariju, a ne voljeti braću. Ne možemo voljeti Mariju, a istovremeno vrijeđati jedni druge. Molimo Mariju da nam pomogne iz našeg života ukloniti sve ono što joj može prouzrokovati nezadovoljstvo.

 

PETI DAN

Molimo našu nebesku Majku da nam poslije ovoga progona pokaže Isusa, blagoslovljeni plod njezine utrobe. Predajmo se u njezine ruke jer ona je siguran put kojim ćemo stići k Bogu. Nosimo uvijek na prsima njezin škapular jer to je pečat njezine ljubavi i pripadnosti te sigurni zalog spasenja.

 

ŠESTI DAN

Molimo Presvetu Djevicu da svrne svoje milostive oči na nas kako bi smirila uzburkano more u našem srcu te kako bismo tako mogli postići spokoj i mir. S njom nema mjesta oluji.

 

SEDMI DAN

Škapular jest odjevno ruho vječnog saveza koji s nama sklapa Presveta Djevica. On je poput tajanstvene veze koja sjedinjuje zemlju s Nebom i po kojemu nam dolaze milosti koje primamo.

 

OSMI DAN

Škapular jest znak i obveza. Označava našu vjeru u ljubav i zaštitu Djevice te označava da uz njezinu pomoć i naš trud iščekujemo spasenje. Marijina pomoć neće izostati, ali mora biti popraćena našom suradnjom. Govorimo Mariji da pokaže da je naša Majka, a Ona nam govori: pokaži ti, svojim djelima, da si moj sin.

 

DEVETI DAN

Škapular jest sredstvo za olakšanje muka u čistilištu jer je Djevica obećala da će brzo iz tamnica čistilišta izbaviti sve one koji su za života nosili i koji su izdahnuli s njezinim svetim škapularom.

POSVETA GOSPI KARMELSKOJ

Majko Karmela, nado moja, posvećujem ti čitavo svoje biće kao dokaz svoje ljubavi prema tebi. Moje srce, moja duša, moj život, moje misli, riječi i djela su tvoji. U tvoje ruke, Majko, stavljam sve što jesam, svoj život i smrt. Želim na prsima nositi tvoj sveti škapular kako bih uživao u tvojoj zaštiti tijekom čitavog života i na času smrti te kako bih tako s tobom u Nebu mogao vječno pjevati milosrđu Gospodnjem, Oca, Sina i Duha Svetoga. Amen.

 

Svi oni koji žele nabaviti tiskanu devetnicu ili relikviju sv. Maravillas od Isusa, sv. Terezije od Isusa ili sv. Ivana od Križa mogu nam se javiti putem e-maila zakladasvetamaravillas@gmail.com ili u inbox FB stranice.