Skip to content

Svakodnevna pobožnost za duše u čistilištu

„K tome je imao pred ovima najljepšu nagradu koja čeka one koji usnu pobožno. Svakako, sveta i pobožna misao. Zato je za pokojne prinio žrtvu naknadnicu da im se oproste grijesi.“ Druga knjiga o Makabejcima 12, 45-46

Svakodnevna pobožnost za duše u čistilištu

Poticajno razmatranje

Razmatraj koliko duša pati u čistilištu, odvojenih od najvećeg Dobra kojemu jedinome uzdišu, s neizrecivim žarom. Bezbrojne duše, Božje kćeri i zaručnice, mile Njegovom milosrđu posredstvom kojeg su prešle iz ovog u drugi život, ali su još uvijek dužnice Božjoj pravdi zbog vremenitih kazni za svoje grijehe za koje nisu dali zadovoljštinu na ovom svijetu.

U nemogućnosti da same za sebe daju zadovoljštinu, ne mogu izići iz čistilišta dok ne zadovolje Božju pravdu. Poradi ljubavi koju Bog ima za tebe i njih, On želi dok živiš na ovom svijetu, za njihovo dobro i uvećanje tvojih zasluga, da prikazuješ zasluge i krv Isusa Krista za njihovu utjehu kako bi ih oslobodio tako velikih muka. Neka ne prođe dan da ne iskoristiš tako veliko blago za njihov spas.

Neka te potakne radost koju ćeš time dati Bogu koji ih toliko voli; neka te potakne samilost prema patnjama duša tvojih bližnjih, možda i tvoje rodbine te dragih prijatelja. Neka te potakne što će one moliti za tebe, posebice kada se nađu u slavi, tvojim posredstvom, od čega ćeš baštiniti velika dobra, kako vremenita, tako i duhovna te vječna. Utješi ih sve, jer svi to zaslužuju. No, svakog dana možeš, među njima, izdvojiti onu dušu koja će ti se udijeliti kada budeš razmatrao razloge zapisane uz molitvu za svaki dan u tjednu.

Mogu ti reći da je svakodnevno vjerno i pobožno prakticiranje ove kratke pobožnosti mnogima donijelo značajne milosti, čak i u ovom životu. Želim ih i tebi.

ZA NEDJELJU

Moli Boga za duše u čistilištu, naročito za onu za koju On zna da je među svima najnapuštenija. Ako se tog dana pričestiš, namijeni to za ublažavanje njezinih muka.

 

Razlog

Što je veća njezina potreba, toliko će ti biti zahvalnija jer si posredovao za nju te će i ona posredovati za tebe.

 

MOLITVA

O, Gospodine, Bože svemogući, preklinjem Te poradi predragocjene krvi koju je Tvoj božanski sin Isus prolio u Getsemanskom vrtu, oslobodi duše iz čistilišta, a posebice najnapušteniju od svih. Privedi je k svojoj slavi, gdje će Te veličati i blagoslivljati čitavu vječnost. Amen.

Očenaš, Zdravomarijo, Iz dubine [Psalam 130 (129)]

ZA PONEDJELJAK

Molit ćeš Boga posebice za dušu koja je najbliža izlasku iz čistilišta.

 

Razlog

Njezin žar za sjedinjenjem s Bogom sve je veći što se više približava kraj njezinih muka. Ti joj odagnaj svaku prepreku za tako veliko dobročinstvo, a ona će ti isprositi oslobođenje od navezanosti na lake grijehe koji priječe tvoje potpuno predanje Bogu.

 

MOLITVA

O, Gospodine, Bože svemogući, preklinjem Te, poradi predragocjene krvi koju je Tvoj božanski sin Isus prolio kada je bio okrutno bičevan, oslobodi duše iz čistilišta, a posebice onu koja je najbliža ulasku u Tvoju slavu; kako bi Te kasnije veličala i blagoslivljala čitavu vječnost. Amen. 

Očenaš, Zdravomarijo, Iz dubine…

ZA UTORAK

Molit ćeš Boga za dušu koja bi, prema odluci Božje pravednosti, posljednja trebala izići iz čistilišta.

 

Razlog

Neutješnost, a s njom i veliko poniženje jer joj je dodijeljena tako dugačka kazna, neka te potaknu da skratiš trajanje njezinih muka. Oh, koliko li će ti biti dužna! Blagoslovljenog li tebe ako ti isprosi da na ovom svijetu s poniznošću ljubiš posljednja mjesta, kako bi te na drugom svijetu Bog uzdignuo.

 

MOLITVA

O, Gospodine, Bože svemogući, preklinjem Te poradi predragocjene krvi koju je Tvoj božanski sin Isus prolio kada je bio okrunjen trnovom krunom, oslobodi duše iz čistilišta, a posebice onu koja bi posljednja trebala izići iz tolikih muka, kako bi Te što prije veličala i blagoslivljala čitavu vječnost. Amen.

Očenaš, Zdravomarijo, Iz dubine…

ZA SRIJEDU

Molit ćeš Boga posebice za dušu koja je najbogatija zaslugama.

 

Razlog

Ona je ona koja najviše ljubi. Što veća bude njezina slava na nebu, toliko će ti uspješnije isprositi istinsku ljubav Božju ponad svega, bez koje nema pravih zasluga.

 

MOLITVA

O, Gospodine, Bože svemogući, preklinjem Te poradi predragocjene krvi koju je Tvoj božanski sin Isus prolio ulicama Jeruzalema, noseći križ na svojim presvetim leđima, oslobodi duše iz čistilišta, posebice onu koja je pred Tobom najbogatija zaslugama kako bi Te, na uzvišenom mjestu koje je čeka u slavi, veličala i blagoslivljala čitavu vječnost. Amen.

Očenaš, Zdravomarijo, Iz dubine…

ZA ČETVRTAK

Molit ćeš Boga posebice za onu dušu u čistilištu koja je najviše štovala Presveti Oltarski Sakrament.

 

Razlog

Naš je Gospodin Isus Krist poradi toga mnogo ljubi, a ona ga neće prestati moliti da ti udijeli milost da ga dostojno primaš u životu i u smrti, kao siguran zalog tvog vječnog spasenja.

 

MOLITVA

O, Gospodine, Bože svemogući, preklinjem Te poradi predragocjenog Tijela i Krvi Tvog božanskog sina Isusa, koje je On sam, dan prije svoje muke, dao za hranu i piće svojim voljenim apostolima te ih je ostavio čitavoj svojoj Crkvi kao vječnu žrtvu i pravu hranu svojim vjernicima, oslobodi duše iz čistilišta, a posebice onu koja je najviše štovala taj misterij bezgranične ljubavi, kako bi Te njegovim posredstvom vječno u slavi veličala s Tvojim božanskim Sinom i Duhom Svetim. Amen.

Očenaš, Zdravomarijo, Iz dubine…

ZA PETAK

Molit ćeš Boga posebice za onu dušu iz čistilišta za koju imaš najveću obvezu moliti.

 

Razlog

Sama tvoja povezanost s njom razlog je da moliš za nju. Poradi obiteljskih veza, prijateljskih ili onih djece Božje koja mole za žive i pokojne.

 

MOLITVA

O, Gospodine, Bože svemogući, preklinjem Te poradi predragocjene Krvi koju je Tvoj božanski sin Isus prolio na križu, posebice iz svojih presvetih nogu i ruku, oslobodi duše iz čistilišta, a posebice onu za koju ja imam najveću obvezu moliti, kako ne bi mojom krivnjom ostala dugo u čistilištu, već da je što prije odvedeš u svoju slavu gdje će te vječno veličati i blagoslivljati. Amen.

Očenaš, Zdravomarijo, Iz dubine…

ZA SUBOTU

Molit ćeš Boga posebice za onu dušu iz čistilišta koja je najviše štovala Blaženu Djevicu Mariju.

 

Razlog

Ovim ćeš dati veliku zadovoljštinu Djevici Mariji, koja će ti, pomoću molitava ove duše, udijeliti milost da postaneš Njezin istinski štovatelj te ti tako pomoći postići tvoje vječno spasenje praćeno Njezinom djelotvornom majčinskom ljubavlju.

 

MOLITVA

O, Gospodine, Bože svemogući, preklinjem Te poradi predragocjene Krvi koja je izašla iz boka Tvog božanskog sina Isusa, uz prisutnost i gorku bol Njegove presvete Majke, oslobodi duše iz čistilišta, a posebice onu koja je najviše štovala Djevicu Mariju, kako bi potom pošla u Tvoju slavu veličati Te u Njoj i Nju u Tebi kroz čitavu vječnost. Amen.

Očenaš, Zdravomarijo, Iz dubine…

Svakog dana će se moliti jedna Zdravomarija za sve one koji mole ove molitve te druga za osobu koja na osobit način svojom bezinteresnom ljubavlju doprinosi širenju ovog djela.

 

Izvor: ADADP – Editor de libros religiosos, Barcelona, Španjolska
Svi oni koji žele nabaviti tiskanu devetnicu ili relikviju sv. Maravillas od Isusa, sv. Terezije od Isusa ili sv. Ivana od Križa mogu nam se javiti putem e-maila zakladasvetamaravillas@gmail.com ili u inbox FB stranice.